Деформуючий остеоартроз: клініка, діагностика, лікування

артроз

Остеоартроз (ОА) – найчастіше захворювання суглобів, яке зазвичай маніфестує у осіб віком старше 40 років. Відомо, що понад 10% населення має захворювання на остеоартроз. Важливими факторами ризику розвитку ОА вважають генетичну схильність, вікові, расові відмінності, ожиріння, щільність кісткової тканини, нестабільність суглобів, травми. Важливе значення у розвитку ОА належить механічним факторам, навіть незначні фізичні навантаження можуть призводити до розвитку ідіопатичного ОА, а при вторинному ОА – лише значні фізичні навантаження спричиняють його розвиток.

Клінічні ознаки ОА

Хворі на ОА переважно скаржаться на суглобовий біль, скутість в суглобах, обмеження руху, при загостренні процесу – набряк навколо суглобових тканин. Біль частіше виникає на початку руху, так звані “стартові болі”. На інтенсивність больового синдрому впливають стать (у жінок біль виражений більше, ніж у чоловіків), вік (інтенсивність болю нижча у осіб молодого та старечого віку), локалізація (біль виражений менше в разі ОА суглобів кісті, більш виражений у разі артрозу кульшового суглоба), психологічні фактори (тривожність, депресія).

Діагностика ОА

Проведення діагностики має певну послідовність. Спочатку оцінюють клінічну картину, після цього проводять інструментальну діагностику. Рентгенодіагностика дозволяє визначити звуження суглобової щілини, ознаки остеосклерозу, наявність кісткових виростів, крайових остеофітів), проте цей метод є малоінформативним на ранніх стадіях захворювання.

Інше діагностичне дослідження – сонографія дає змогу виявити потоншення хряща, але не дозволяє чітко визначити характер та обсяг змін і характеризується невисокою чутливістю та точністю.

На сьогодні найбільш інформативним методом діагностики є МРТ з артрографією: на першому етапі виконується МРТ-дослідження суглоба, на другому – внутрішньосуглобово вводиться контрастна речовина, після чого знову проводиться МРТ – дослідження суглоба. Це дозволяє чітко визначити глибину і локалізацію дефекту.

Лікування ОА

Основні завдання лікування ОА – сповільнити прогресування захворювання, зменшити інтенсивність больового синдрому та підвищити функціональну активність суглоба. До комплексу лікувальних заходів входять: навчання пацієнта та соціальна підтримка, нормалізація маси тіла, ортопедичний режим, лікувальна фізкультура та підвищення фізичної активності, масаж, фізіотерапія (ультразвук, електрофорез, УВЧ, бальнеотерапія), санаторно-курортна реабілітація, нетрадиційна терапія: акупунктура, гомеопатія; медикаментозна терапія; хірургічне лікування.

Медикаментозне лікування

Симптоматичні препарати швидкої дії. Відомо, що препарати групи Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) по-різному впливають на метаболізм хряща. Деякі чинять негативну дію, це — аспірин, індометацин. Друга група НПЗП має нейтральну дію – мелоксикам, піроксикам, диклофенак, суліндак. До препаратів, які здатні стимулювати метаболізм хряща, належить німесулід. У разі слабкого больового синдрому слід призначати парацетамол. За помірного та сильного болю та запального процесу перевагу надають німесилу та іншим інгібіторам ЦОГ-2 препаратам. Також застосовують внутрішньо суглобове введення глюкокортікостероїдів пролонгованої дії і гіалуронової кислоти.

Симптоматичні препарати повільної дії. Механізм їх дії полягає в стимуляції синтезу матріксу хондроцитами, пригніченні ферментів, що зумовлюють руйнування хряща. Це сприяє уповільненню дегенерації хряща, зменшенню інтенсивності болю і запального процесу. До таких препаратів відносять хондроітин сульфат, глюкозамін сульфат, діацеїн, неомилені сполуки сої та авокадо, екстракт кореня імбіру.

Алфлутоп – оригінальний стандартизований екстракт з морських риб чотирьох видів. Алфлутоп має багато компонентну дію, поєднує антігіалуронідазну активність та стимуляцію сінтезу гіалуронової кислоти, має антиоксидантний ефект. Препарат може вводитись внутрішньом’зово, внутрішньосуглобово, периартикулярно, для отримання більш швидкого ефекту способи введення препарату можуть поєднуватись.

Глюкозамін сульфат стимулює синтез гіалуронової кислоти синовіальною оболонкою, пригнічує активність катаболічних ферментів: колагенази, фосфоліпази. Препарати, до складу яких входить глюкозамін сульфат, зменшує больовий синдром при болю в нижній частині спини, в колінних суглобах, також сприяє зниженню рівня холестерину.

Діацереїн — похідне реїну, алкалоїда, виділеного з ревеню. Він має антикатаболічні та анаболічні властивості, протидіє руйнуванню матриксу хряща. Встановлено, що при гіперурікемії діацереїн сприяє зниженню рівня сечової кислоти та рівня цукру крові.

Хондроітин сульфат — це біологічний полімер, який діє як еластичний поєнуючий матрікс між протеїновими нитками у хрящі. Може бути отриманий з натуральних джерел (пташиний, акулячий, бичачий). Хондроїтин сульфат пташиного походження визначається високим вмістом хондроїтин сульфату, високою очисткою діючої речовини, що зумовлює його високу біодоступність. Він має протизапальний, антиоксидантний ефект, запобігає руйнуванню хондроцитів, тим самим зменшує больовий синдром.

Екстратк імбіру містить складну суміш сполук (капсаїцин, гінгероли, в-каротин), що мають виражений знеболюючий, протизапальний, жарознижуючий ефекти, сприяють уповільненню деструкції хрящевої тканини, мають хондропротективну дію.

Неомилені сполуки авокадо та сої мають протизапальні та антиоксидантні властивості, сприяють зменшенню болю у спокої та при ходьбі, покращують функціональний стан колінних та кульшових суглобів, мають високий профіль безпеки. В Україні зареєстрований препарат Піакследин, який приймається по 1 капсулі в день впродовж 3 місяців.

Фізіотерапевтичне лікування — це достатньо дієвий метод. Він включає: водолікування (ванни, души), ультразвук, фонофорез з мазями та гелями, магнітотерапію, лазеролікування, теплолікування, електрофорез, ампліпульс.

Всі наведені методи фізіотерапії можна отримати в умовах реабілітаційної поліклініки “Астра”.

Лінь О.М.
Лікар-терапевт вищої категорії реабілітаційного відділення