Боротьба з туберкульозом: реалії і перспективи

туберкульоз

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Цього дня більше ста років тому, у 1882-му, німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. В 1993 році ВООЗ оголосила туберкульоз глобальною проблемою. Щороку хвороба забирає життя в майже півмільйона людей, абсолютна більшість з них – жителі країн, що розвиваються.

Прийнята ВООЗ програма передбачає покінчити з цією хворобою до 2035 року. Проте поки що Україна перебуває серед світових лідерів за поширенням туберкульозу і його стійкої до ліків форми. Захворюваність у 2016 році – і нові випадки, і рецидиви – становила 67,6 на 100 тисяч населення.

«Із туберкульозом ситуація є досить контрольованою, але вона серйозна, – визнала генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Наталія Нізова. Головною проблемою є мультирезистентний туберкульоз – із множинною стійкістю. Ця форма виникла у зв’язку з тим, що попередніх 5–10 років були складнощі із закупівлею і доставкою протитуберкульозних препаратів, і багато пацієнтів не доліковувалися, кидали лікування або через відсутність препаратів, або через недоліки соціального супроводу таких хворих».

Що таке туберкульоз?

Туберкульоз – інфекційне захворювання. Без лікування може бути смертельним. Найчастіше при туберкульозі уражені легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах.

Як передається туберкульоз?

Туберкульоз передається через повітря, коли хвора людина кашляє, чхає чи іншим чином виділяє збудника у повітря. Внаслідок одного чихання у повітрі може опинитися до 40 тисяч крапель, кожна з яких може переносити захворювання.

Перебіг більшості випадків є асимптоматичним і латентним. Та приблизно кожна десята латентна інфекція прогресує до активної хвороби. Зазвичай хворобу передають лише люди з активним туберкульозом. Особи з прихованою інфекцією не вважаються розповсюдниками. Імовірність передачі від однієї людини до іншої залежить від: кількості інфікованих крапель, що виділяє носій, вентиляції середовища, де перебуває ця людина, тривалості контакту, вірулентності штаму, рівня імунітету здорової людини.

Як змінюються показники захворюваності в Україні?

У 2015 році розрахункова захворюваність становила 91 на 100 тисяч населення (за даними рутинного епіднагляду – 70,5 на 100 тисяч). Таким чином у 2015 році своєчасно не виявлено 22,5% випадків захворювання, що спричинило подальше поширення туберкульозу серед населення.

Скільки дітей хворіє на туберкульоз?

Захворюваність у 2016 році, включно з новими випадками та рецидивами серед дітей (до 14 років), становила 8,8 на 100 тисяч населення (571 випадок), серед підлітків (15–17 років) – 20,4 на 100 тисяч (228 випадків).

На який саме туберкульоз більше за все хворіють люди?

У 90% людей туберкульоз вражає легені. Розрізняють заразну форму туберкульозу легень – відкриту і незаразну – «закриту». Заразна форма: людина виділяє з харкотинням у навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу, за «закритої» форми в харкотинні не виявляють мікобактерії, зазвичай такі пацієнти взагалі не кашляють.

«Закрита» форма – це, як правило, рання стадія захворювання, коли в легенях виявляють окремі невеликі ділянки запалення (1-2 см). «Відкрита» форма – це пізніша стадія, коли в легенях визначають великі ділянки запалення з розпадом легеневої тканини.

Позалегеневий туберкульоз – незаразна форма захворювання. У таких випадках він загрожує лише життю людей, що захворіли. Із загальної структури захворюваності на туберкульоз позалегеневої локалізації 56,6% становить туберкульоз органів дихання, 18,4% – туберкульоз кісток та суглобів, 9,6 % – туберкульоз периферичних лімфатичних вузлів.

Головною проблемою є мультирезистентний туберкульоз – із множинною стійкістю.

Хто найчастіше хворіє на туберкульоз?

Станом на 2016 рік:

  • 50% – це непрацюючі працездатного віку;
  • 13,4% – особи, які зловживають алкогольними напоями.

До групи підвищеного ризику також належать медичні працівники і працівники пенітенціарних установ.

У той же час, значна частина хворих на ТБ – це звичайні громадяни України, серед яких лікарі, вчителі, бізнесмени, політики, студенти і т. д. Тобто в умовах напруженої епідеміологічної ситуації з ТБ захворіти може кожен, незалежно від соціального статусу та рівня достатку, значить має бути настороженість щодо ТБ як у населення, так і у медичних працівників.

Мультирезистетний туберкульоз

У 2015 році Україна стала однією з країн світу з найвищим рівнем мультирезистентного туберкульозу (зростання кількості випадків: з 3482 осіб у 2009 році, до 8440 у 2015-му).

Відзначається, що сьогодні тільки медики не зможуть ліквідувати ТБ, оскільки це соціальна хвороба, яка залежить від економічного стану в державі. Помирає від цього захворювання близько 5 тис. хворих на рік, тобто кожен 6-й хворий на туберкульоз, незважаючи на те, що сьогодні це виліковне захворювання. Україна входить до п’ятірки країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу – в 2015 році виявлено 6878 випадків МРТБ.

Коли варто терміново бігти до лікаря?

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія починає розмножуватись у легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити чи сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органа набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються:

  • Кашель, що триває понад два-три тижні;
  • Рясне потовиділення вночі;
  • Слабкість;
  • Безпричинна втрата ваги;
  • Підвищення температури тіла до 37 і більше без видимої причини, що триває понад тиждень.
  • У деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.

За наявності хоча б кількох із перерахованих симптомів треба звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.

Скільки часу лікується туберкульоз?

Для лікування чутливого туберкульозу знадобиться шість-вісім місяців, мультирезистентного – до 18 місяців.

Скільки коштує лікування туберкульозу?

Курс лікування чутливого туберкульозу коштує приблизно 870 гривень, мультирезистентного туберкульозу – 39 тисяч гривень. Але в Україні лікування безкоштовне.

Як лікується туберкульоз з високою стійкістю до ліків?

Туберкульоз із надзвичайною стійкістю виникає у випадках, якщо пацієнт кілька разів починав і кидав лікування. Тоді вже важко підібрати лікування. У світі досить вузький спектр препаратів для лікування таких форм туберкульозу.

В Україні зафіксовано кілька сотень таких пацієнтів.

Спеціалісти МОЗ України відзначають, що шанси на одужання має кожен хворий. Проте в разі тривалих перерв у лікуванні у хворих можуть формуватися різновиди туберкульозу з стійкістю майже до всіх протитуберкульозних препаратів, які майже невиліковні.

В цьому році МОЗ ініційовано впровадження нових протитуберкульозних препаратів, які вже використовуються в світі та доведено їх ефективність (Бедаквилін, Деламанід, Претоманід), які істотно скорочують терміни лікування і підвищать його ефективність (тривалість лікування із стійкістю 1,5 – 2 роки, у разі застосування нових протитуберкульозних препаратів – близько 9 місяців) і дадуть додатковий останній шанс на одужання хворих із стійкістю майже до всіх протитуберкульозних препаратів.