Обережно, спека!

спека

Поради хворим на серцево-судинні захворювання у спекотну пору року

Спека, що зараз панує в країні, може негативно вплинути на самопочуття навіть у здорових людей. Для осіб, які вже мають серцево-судинні захворювання, вона особливо небезпечна. Під впливом спеки зростає ризик розвитку серцево-судинних ускладнень у людей, які мають гіпертонічну хворобу, ішемічну хворобу серця, порушення ритму, перенесли інфаркт міокарда, інсульт. Вплив спеки — це додаткове навантаження на організм, на серце та судини в першу чергу. Тому дуже важливо дотримуватись кількох нескладних правил, щоб мінімізувати це навантаження, та ризик серцево-судинних ускладнень.

Практично всі хворі на гіпертонічу хворобу та ішемічну хворобу серця мають призначення лікаря щодо необхідності регулярного, щоденного, постійного прийому ліків:

  • В жодному разі не відміняйте самі собі ліки, не пропускайте прийом призначених вам препаратів!
  • Перевірте, як правільно треба зберігати ваші ліки: якщо температура у приміщенні перевищує рекомендовану для зберігання, можливо ліпше зберігати їх у холодильнику.

Регулярно контролюйте артеріальний тиск. Якщо помітите які-небудь його коливання (зниження чи підвищення), зверніться до лікаря. Якщо влітку ви перебуваєте на дачі, не забудьте взяти з собою призначені вам ліки у кількості, достатній на термін вашого перебування поза домівкою, та апарат для вимірювання артеріального тиску: ваша хвороба не лишається вдома, а їде, нажаль, разом із вами, тому не дайте їй можливості загостритись. У деяких випадках (за станом здоров’я, наприклад, при постійно підвищеному тиску) їхати в інше місце небажано, а іноді просто небезпечно – проконсультуйтесь з лікарем.

Плануйте ваш час таким чином, щоб необхідні пересування до крамниць, ринків по продукти і т. п., по можливості, були у ранкові та вечірні години, коли не дуже спекотно; не виходьте на спеку, якщо це не є вкрай необхідним.

Їжа має бути такою, що легко перетворюєтся, вживайте овочі та фрукти. Для серця та судин особливо корисні абрикоси та яблука (багаті на калій), суниці та чорна смородина (багаті на вітамін С). Пийте достатню кількість рідини, не припускаючи спраги (краще вживати воду кімнатної температури, солодкі напої можуть підсилювати спрагу) – під час спеки організм швидко втрачає вологу: потовиділення – одна з захисних реакцій організма, скерованих на його “самоохолодження”, але не зловживайте: при серцевій недостатності, наприклад, надлишок рідини може завдати шкоди.

Провітрюйте приміщення, краще в ранковий та вечірній час, коли прохолодно, робіть вологе прибирання. По можливості корисно застосовувати досвід країн зі спекотним кліматом по облаштуванню приміщень, наприклад, Ізраілю, де є обов’язковим оздоблення системами кондиціонування, наявність сонцезахисних жалюзі.

Кілька разів на день ополіскуйте руки та обличчя прохолодною водою.

Носіть легкий одяг з натуральних тканин (бавовна, льон).

Якщо не можна уникнути виходу на спеку, обирайте зручне взуття, а також легкий та не дуже відкритий одяг, і покрийте голову легким головним убором. Візьміть з собою воду. При появі ознак навіть легкого недомогання терміново перейдіть у тінь, у прохолодне місце, сядьте на лавку, (використовуйте все, що є поблизу), випийте води, відпочиньте, змочить водою обличчя та руки.

Не перевтомлюйтесь! Спека сама по собі є випробуванням для організму.

Лікар-кардіолог
Купріянова Л. В.