Поради та рекомендації логопеда батькам

консультація логопеда

Коли батькам слід звертатися за допомогою до логопеда?

Консультація логопеда потрібна всім дітям трирічного віку, а також якщо дитина п’ятирічного віку важко висловлює свої думки і не може побудувати речення в логічному порядку. І це лише деякі ознаки, які повинні насторожити батьків. Тому в цій статті ми розглянемо поради і рекомендації логопеда для батьків.

Що саме батьки можуть зробити для того, щоб допомогти своїй дитині правильно вимовляти звуки і слова?

Логопеди зазначають, що у дітей, які мають проблеми з мовленням, часто поганий апетит. Такі діти відмовляються їсти тверді фрукти і овочі, наприклад, моркву або яблуко. Таке відношення до цих продуктів пояснюється тим, що щелепні м’язи погано розвинені і дітям важко пережовувати тверду їжу. Тому фахівці рекомендують привчати дитину їсти скоринки підсушеного хліба або сухарі, жувати овочі та фрукти, надувати щічки і перекочувати повітря з боку в бік. Таким чином будуть тренуватись і розвиватись щелепні м’язи.

Також логопеди радять розвивати дрібну моторику у дитини, для чого потрібно частіше рухати пальчиками. У цьому допоможуть ігри з телефоном або клавіатурою, застібання гудзиків, зав’язування шнурків, тощо. Пальчики потрібно тренувати регулярно. Чим краща моторика пальців, тим краща і зрозуміліша мова дитини. Сприяє розвитку моторики кистей і пальців ліплення з пластиліну, але батькам треба стежити, щоб дитина не випробувала пластилін на смак. Краще не залишати дитину без нагляду в процесі такого цікавого заняття.

Розвивати моторику рук можна і з допомогою роботи з ножицями, наприклад, щось вирізати. Ножиці необхідно придбати спеціальні дитячі, які захищають руки і пальці дитини від пошкоджень. Вирізання за допомогою ножиць чудово тренує моторику пальчиків дитини і зазвичай дітям дуже подобаються такі заняття.

Для правильного звукоутворення має бути правильне мовне дихання. Мовне дихання важливе для плавності та виразності мовлення та інтонації. Його потрібно розвивати і навчати дитину плавно видихати ротом. Таке навчання можна проводити за допомогою ігор. Проте батькам потрібно пам’ятати, що такі ігри можуть викликати сильне запаморочення, тому потрібно робити перерви, під час яких можна займатися з дитиною іншими розвиваючими вправами.

Важливо усвідомлювати, що роль батьків при мовному розвитку своєї дитини дуже значна. У деяких випадках малюк буде повторювати звуки слідом за батьками і йому це буде дійсно цікаво.

Для того, щоб дитина навчилась правильно вимовляти слова, батькам потрібно стежити за своєю мовою, так як дитина буде брати з них приклад. Логопеди рекомендують не сюсюкати з дитиною, а розмовляти як з дорослою людиною. Говорити необхідно повільно і спокійно, але вимовляючи при цьому не спотворені слова. У той же час при спілкуванні з дитиною мова повинна бути для неї легкодоступна і зрозуміла. Дитину потрібно хвалити за кожне досягнення і тоді вона буде намагатися докладати ще більше зусиль.

Однак, якщо після проведення зазначених заходів з боку батьків особливих поліпшень мовного розвитку дитини непомітно, необхідно обов’язково звернутися за допомогою до кваліфікованого фахівця. Не варто відкладати зустріч з логопедом, тому що своєчасне усунення проблеми забезпечить гармонійний розвиток вашої дитини.

Кравець В.М., логопед вищої кваліфікаційної категорії дитячого психоневрологічного відділення КНП РОП «Астра» ЧМР