Безсоння: типові помилки людей у боротьбі за відновлення сну

безсоння

Безсоння — розповсюджена медична проблема. Хочаб раз у житті порушення сну мали 90% людей; у 10-15% сон порушений хронічно. Ці 10-15 відсотків жахають, коли їх перевести в абсолютні цифри. Так, виходить, що тільки у Черкасах, де проживає понад 280 000 людей, не сплять ночами приблизно 28 – 42 тисячі. Серед них водії громадського транспорту і власних авто, вчителі, медичні працівники, бухгалтери…

Безумовно, всі ці люди так чи інакше намагаються відновити сон: навантажують себе фізично, докладають зусилля, щоб подолати стрес, п’ють снодійні… Однак, якщо безсоння вже стало хронічним, це означає, що вони щось роблять неправильно, адже правильні дії повинні відновити сон, навіть якщо він порушений десятиліттями. Давайте розглянемо найрозповсюдженіші помилки, що трапляються у спробах повернути собі сон:

  1. Люди не визнають своє порушення сну як медичну проблему, що потребує лікування.
    Тут є протиріччя. З одного боку, вони не розглядають своє безсоння як медичну проблему; з іншого боку, приймають заспокійливі й снодійні препарати, які є ліками.

  2. Лікуються самостійно, знаходячи інформацію в Інтернеті або спираючись на рекомендації «друзів по нещастю».
    Таке «лікування» здебільшого не приводить до вирішення проблеми, а лише наражає на небезпеку розвитку залежності від препаратів.
    Крім того, слід знати, що у багатьох випадках порушення сну буває проявом якогось захворювання або психоемоційного розладу. І якщо люди займаються самолікуванням, ці розлади залишаються нерозпізнаними, розвиваються далі, не тільки підтримуючи безсоння, а й створюючи безліч інших проблем.

  3. Приймають ліки, рекомендовані їм працівниками аптек.
    Знову ж таки, такий прийом препаратів – це лише симптоматичне лікування, коли не усувається головне – причина безсоння. Так можна лікуватися місяцями, роками й десятиліттями.

  4. Знімають стрес та покращують сон за допомогою алкоголя.
    Алкоголь – доступний, швидкий і досить ефективний спосіб для зняття напруги та покращення сну. Та чи варто ризикувати? Залежність розвивається непомітно.

  5. Безконтрольно приймають снодійні, прописані лікарем.
    Велика кількість людей приймає снодійні, що колись раніше, іноді навіть декілька років тому, їм призначав лікар. І хоча причина безсоння, що існує саме зараз, можливо зовсім інша, люди вважають за можливе лікуватися як раніше. Причина цьому полягає у тому, що більшість людей сприймає безсоння як окрему проблему, забуваючи, що воно може бути одним із симптомів якогось розладу, який потрібно лікувати.

  6. Не звертають належної уваги на гігієну сну.
    Гігієна сну – це, перш за все, умови, у яких людина спить: тиша, зручне ліжко, відсутність надмірних подразників перед сном, таких як робота за комп’ютером, переїдання перед сном та інше. Іноді неймовірно дивує, наскільки деякі люди не приділяють увагу гігієні сну. Так, є батьки, які до опівночі можуть дивитися телевізор або грати в гучні комп’ютерні ігри у кімнаті, де спить дитина. Іншим розповсюдженим варіантом недотримання гігієни сну є переїдання перед сном.

  7. Соромляться звернутися зі своєю проблемою до психотерапевта.
    Хоча у більшості випадків безсоння слід лікувати саме у психотерапевта, а не у будь-якого іншого лікаря, деякі люди іноді соромиться звернутися до такого спеціаліста. І даремно, тому що у більшості випадків саме психотерапевт може допомогти налагодити сон у найкоротші строки і з мінімально можливою кількістю ліків, зменшуючи тим самим і ризик виникнення залежності, і ризик пропустити якесь захворювання чи розлад, і витрати на лікування.

Балабуха Ольга Сергіївна, лікар-психотерапевт, кандидат медичних наук