Що потрібно знати про антибіотики?

антибіотик

Антибіотики – найпоширеніший в клінічній практиці клас медпрепаратів для боротьби з мікроорганізмами. Кожні 10 хвилин в світі використовується 2 тони антибіотиків. Часто це відбувається не контрольовано — без рецепта, та/або без лікарського призначення. Це призводить до того, що мікроби не знищуються, а пристосовуються до антибіотиків. В них відбуваються мутації, і вони стають нечутливими до діі антибіотика, тобто виникає резистентність. Підвищенню резистентності сприяє і надмірне використання антибіотиків в сільському господарстві.

В усьому світі резистентність до протимікробних препаратів приводить до більше 700 тис. випадків щорічно, і ця проблема швидко поширюється. Згідно з підрахунками, до 2050 року очікується приблизно 10 млн. смертей, пов’язаних з резистентністю бактерій до антибіотиків.

Результати проведеної експертизи летальних випадків серед дітей показали, що в 68% випадків причиною смерті стало нераціональне використання антибіотиків, неадекватність режимів і дозування препаратів.

Для того, щоб подолати антибіотикорезистентність необхідно:

  • Проводити профілактику інфекцій. Це здоровий спосіб життя – відмова від тютюнопаління, раціональне харчування, заняття спортом, загартування організму;
  • Використовувати антибіотики тільки за показаннями лікаря за раціональними схемами лікування, враховуючи наявність антибіотикорезистентності у конкретної людини;
  • Модифікація антибактеріальних препаратів з урахуванням чутливості до них.

Тільки ефективна діагностика і лікування захворювань, згідно з медичними протоколами, де визначається вид антибіотика, його дозування, тривалість курсу призначення, чутливість до збудника інфекції, побічні діі, а також використання модифікованих антибіотиків – правильний шлях до якісного лікування та збереження генофонду людства.

Голод В.О., Лікар – терапевт вищої кваліфікаційної категорії КНП РОП «Астра» ЧМР