Реабілітаційний комплекс-клітка «Павук» в кінезотерапії для дітей з ДЦП

кінезітерапія

У діток з ДЦП з’явився шанс отримати свободу пересувань. В британському фізіотерапевтичному центрі Footsteps в Оксфорді винайшли тренажер Spider (англ.: Павук), названий так через подібність з павутиною. Один із винахідників тренажера розповідає:

«Діти люблять «Spider» тому, що він дає їм, часто в перший раз, відчути свободу пересувань. При цьому мова не йде про одужання. Просто прилад разом з фізіотерапевтичними методами, дружелюбною атмосферою мають гарний ефект».

Прилад має багато еластичних мотузок, підвісок, тяг, котрі кріпляться до дитини за допомогою ременя і дозволяють «вирівнювати» його тіло певним чином. «Павук» надає можливість дітей з самими тяжкими ураженнями (які не можуть повзати, сидіти, стояти, утримувати голову) зафіксувати тіло певним чином, і, подолавши силу тяжіння, надати можливість самим рухатися, розуміти схему свого тіла. Діти, знаходячись у вертикальному положенні, починають бачити все по новому, навчаються новим рухам, можливості пересуватися, повзати, сидіти, робити кроки, покращують баланс, зміцнюють силу м’язів. «Павук» викликає позитивні емоції, діти з задоволенням займаються на ньому.

За рік проліковано дітей 25, які отримали від 1 до 4 курсів лікування по 10-15 процедур. У них відмічається суттєве поліпшення : зниження м’язового тонусу, поява нових рухових навичок, поліпшення рівноваги.

Тренажер «Павук» доцільно використовувати в комплексній реабілітації дітей з ДЦП.

Рубан Г.В.
– лікар з ЛФК дитячого психоневрологічного відділення