Інсульт — це ще не вирок

мозок

Повернути хворому повноцінне існування не менш важливо, ніж урятувати життя.

Інсульт на практиці означає не що інше, як загибель певної ділянки клітин головного мозку. Інсультні хворі на гострій стадії хвороби перебувають у стаціонарі, отримуючи необхідне лікування. Але після виписки додому потрапляють під опіку тільки своїх родичів, хоча насправді дуже потребують подальшої медичної допомоги, необхідної для відновлення порушених функцій, а також для профілактики повторного інсульту. Такий вкрай необхідний процес називається реабілітацією.

Реабілітаційна допомога має бути комплексною, з урахуванням коморбідного стану піцієнта, та не може обмежуватися лише медикаментозним лікуванням.

Тому в «Астрі» працює мультидисціплінарна команда з лікарів: кардіолог, терапевт, окуліст, ортопед, хірург, ЛОР, лікувальної фізкультури, а також психолог, логопед.

За індивідуальним планом реабілітації, який визначає ведучий лікар, призначаються різні види фізичної реабілітації:

  • гірудо- та рефлексотерапія;
  • механотерапія;
  • йогатерапія;
  • гідрокінезотерапія;
  • пресотерапія;
  • спелеотерапія;
  • бальнеотерапія;
  • оксигенотерапія.

Постійне спостереження (кожні три дні), упродовж всього курсу лікування (3-4 тижні), сприяє значному покращенню стану основної недуги та супутніх захворювань.

Необхідно зазначити, що особливо важливими є реабілітаційні заходи в перший рік після інсульту, коли найактивніше відбувається відновлення порушених функцій. Те, що ми «відвоюємо» у хвороби протягом першого року, стане основою відновлення здоров’я пацієнта.

Тож, часто у процесі реабілітаційного лікування до року, відновлюються мовлення, рухова активність, пацієнт повертається до повсякденного активного життя.

Підсумовуючи сказане, хочу ще раз наголосити на головних аспектах реабілітаційного лікування:

  1. Лікування має розпочатися якомога раніше – вже в гострий період інсульту;
  2. Воно повинно бути комплексним, з урахуванням індивідуальних особливостей людини;
  3. Обов’язкова активна участь родичів у реабілітаційному процесі, які продовжуватимуть роботу з ним удома.

Кобець А.А. –
лікар-невропатолог