Що таке загартовування?

загартовування

Загартовування — це ціла система процедур протягом дня, щоб привчити організм дитини до здорового способу життя, адаптувати його до холоду, перемін погоди протягом року, що потім надовго затримується в пам’яті дитини майже на весь період подальшого життя.

В основному, загартування – це дія холоду на організм дитини, але при цьому стійкість його розвивається і на інші подразники (жара, негода, вітряна погода). Важливо зрозуміти, загартування це ціла система, організм треба готувати поступово, наполегливо і постійно.

З якого віку можливо розпочинати загартування?

Різні схеми дають можливість розпочинати з перших місяців життя дитини. Сухе протирання, повітряні ванни, прогулянки та сон на повітрі, обливання ніжок холодною водою після сну.

Наша тема: суть і правила загартування дітей дошкільного віку.

Що треба знати:

  • процедури загартування проводяться постійно, бажано в один і той же час;
  • навантаження з поступовим посиленням;
  • місцеві процедури чергувати з загальними;
  • для загартування використовують всі природні дані: сніг, вода, повітря, сонце;
  • процедури робити комплексними (обливання водою + плавання, або прогулянка на повітрі).

Всі процедури повинні викликати у дитини позитивні емоції. Тому краще починати загальне загартування з 4 років:

  • одягати дитину згідно погоди;
  • перед сном провітрювати кімнату;
  • нічна температура повинна бути нижчою за денну;
  • після сну обов’язково умивати дитину;
  • незалежно від погоди щоденно гуляти на вулиці;
  • в приміщенні одягати дитину в легке вбрання;
  • якщо дитина захворіла, то загартування розпочинати по виздоровленню.

Як приймати повітряні та сонячні ванни?

Повітряні ванни можна приймати з раннього віку, можливо спочатку в теплій кімнаті або у дворі не на прямому сонці, починаючи з декількох хвилин і поступово збільшувати час. Сонячні ванни приймають не на прямому сонці у вигляді гри. При перебуванні коло моря, річки обов’язково треба використовувати сонцезахисні креми та темні окуляри.

Як використовувати воду в загартуванні?

Обтирання-доступний та ефективний метод загартування. Проводиться з допомогою 2-х рушників: вологого та сухого. Проводити після сну: спочатку вологим, а потім сухим, після чого одягнути дитину.

Обливання-проводити після сну, поставити дитину в воду, вилити відро води кімнатної температури, розтерти рушником, одягнути. Починати треба з температури води 28 оС, зменшувати на 1 оС на тиждень і на 20оС продовжувати постійно.

Як одягати дитину при загартуванні?

Одягати згідно погоди, щоб виключити перегрів та переохолодження. Використовувати одяг з натуральних тканин, не одягати тісні і незручні речі, які обмежують рухи дитини. Ніжки повинні бути в зручному взутті, по сезону.

Яка користь від загартування?

Стимулюється імунна система, яка захищає дитину від інфекцій. Дитина звикає до перепаду температур зовнішнього середовища. Загартовані діти рідше хворіють, краще їдять.

Статтю підготувала лікар – педіатр Дмитрук Л.Я.